Računalniki POSLOVNE linije

Najvišja kakovost, dolga življenjska doba.

pon-pet: 07.45 - 15.15

Košarica (0)
0

Košarica je prazna

pon-pet: 07.45 - 15.15

Košarica (0)
0

Košarica je prazna

  • Domov
  • / Kateri prenosni računalnik kupiti v letu 2024?

Kateri prenosni računalnik kupiti v letu 2024?

Zaradi svoje lastnosti mobilnosti so prenosni računalniki postali najbolj prodajani med vsemi možnostmi izbire računalnikov. Lahko jih prenašamo na različne lokacije, so lahki, tanki in imajo vse priključke, ki jih pri svojem delu potrebujemo. Tudi po tehničnih sposobnostih nič kaj ne zaostajajo za namiznimi računalniki, zato je pred vsakim nakupom prav, da si postavimo ključna vprašanja, ki vam bodo pomagala do optimalne izbire. V pomoč vam je lahko naslednji vodič, ki smo ga pripravili na podlagi ključnih parametrov za izbiro pravega prenosnika za vas.

Da si boste lažje odgovorili kateri prenosni računalnik kupiti, smo razdelili kompleksnost izbire na več podvprašanj:

1. Določite namen uporabe prenosnega računalnika

2. Kakšen je vaš cenovni okvir nakupa prenosnika

3. Blagovna znamka prenosnika - kateri še posebej zaupate?

4. Velikost ekrana, resolucija in tip ekrana

5. Moč procesorja glede na namen uporabe

6. Spomin (RAM)

7. Grafična kartica

8. Velikost diska

9. Operacijski sitem

10. Tipkovnica

11. Teža prenosnika

12. Stanje prenosnika: nov, obnovljen ali rabljen prenosnik

13. Računalniški servis in tehnična podpora

 

1. Določite namen uporabe prenosnega računalnika

Boste prenosnik uporabljali za igranje iger? Ali ga potrebujete le za dostop do pošte in plačevanje računov? Ali ga morda potrebujete za grafično delo? Vprašajte se po vaših potrebah, da dobite pravi odgovor na vprašanje kateri prenosni računalnik kupiti. Po namenu uporabe prenosnike lahko razdelimo na:

Prenosniki za vsakdanjo rabo

Brskanje po spletu, uporaba spletne pošte, socialna omrežja, pisanje besedil, ogled filmov, uporaba programov MS Word, Office, Power Point, občasno igranje nezahtevnih iger.

Gaming prenosniki

Igranje iger, predvsem bolj zahtevnih, pomeni, da potrebujete zmogljive prenosnike z odličnimi procesorji, veliko spomina in ločeno grafično kartico. To so po navadi tudi zelo dragi prenosniki. Večina pravih gamer navdušencev izbere namesto prenosnika raje gaming računalnik, saj je hlajenje v računalnikih veliko bolj učinkovito, obstaja pa tudi možnost nadgradnja grafične kartice, ki je gaming prenosniki ne ponujajo.

 Multimedijski prenosniki

So namenjeni povprečnim uporabnikom, ki želijo, da prenosnik poleg osnovnih nalog omogoča tudi ogled filma, poslušanje glasbe in občasno igranje iger – a to le za povprečno in ne profesionalno igro.

Poslovni prenosniki

Najbolj kvalitetni materiali, najboljše hlajenje, najmanj okvar, stabilno, hitro in tiho delovanje prinašata tudi najdaljši življenjski cikel, kar je velika prednost te linije. Izjemna kakovost prinaša tudi visoko ceno, ki je v povprečju vsaj še enkrat večja kot pri povprečnih prenosnikih.

Prenosniki za grafično oblikovanje

Če rišete v posebnih grafičnih programih, se ukvarjate z grafičnim oblikovanjem, rišete načrte v 3D ali 4D, izvajate simulacije, se ukvarjate z video produkcijo ali podobnimi nalogami potrebujete najbolj zmogljivo vrsto prenosnikov. To so mobilne delovne postaje (angl. mobile workstation), ki so opremljene z močnimi procesorji, oblico spomina in posebnimi grafičnimi karticami, ki zmorejo najbolj zahtevne naloge. Ti prenosniki so del linije poslovnih prenosnikov in so precej dragi. Če uporabljate poseben program, vam predlagamo, da preverite kakšno grafično kartico potrebujete, da boste vedeli kateri prenosni računalnik kupiti.

UltraBooki

Če veliko potujete vam je teža prenosnika zelo pomembna. Ultrabooki so najtanjši in najlažji prenosniki, ki imajo tudi funkcijo tabličnega računalnika.

Obnovljeni računalniki- BBT.si

Z obnvoljenimi računalniki iz boljše, POSLOVNE linije pri BBT.si lahko prihranite
vsaj 50% denarja- a ne na račun kakovosti!
 

2. Kakšen je vaš cenovni okvir nakupa prenosnika

Vsak uporabnik, pa naj bo to izbira za domačo ali poslovno rabo si želi kupiti optimalen prenosnik po tehničnih specifikacijah in ceni. Zakaj bi plačevali več denarja, za vaše potrebe, če ne potrebujete vseh tehničnih lastnosti in jih ne boste izkoristili? Prenosnike bi lahko ločili po cenovnih razredih na tri cenovne razrede: nižji, srednji in visoki.

Če potrebujete prenosnik za domačo rabo, potem najbolj verjetno ne boste kupili tistega iz višjega cenovnega razreda za zahtevne uporabnike. No, razen če se boste odločili, da zaradi izjemnih prednosti pristanete na kompromis in kupite obnovljenega iz POSLOVNE linije za pol cene novega.

Da si boste lažje določili vaš cenovni okvir na vprašanje kateri prenosni računalnik kupiti, vam predlagamo, da se osredotočite na prvo točko tega prispevka, ki govori o vaših potrebah za delo z prenosnikom.

 

3. Blagovna znamka prenosnika - kateri še posebej zaupate?

HP, LENOVO, DELL, ASUS, ACER, APPLE, MICROSOFT, RAZER so med najbolj poznanimi na svetu. Obstajajo še mnoge druge, ki se niti ne prodajajo v Sloveniji in zato ne nudijo servisne podpore – nakup le teh odločno odsvetujemo. Dobre izkušnje pomenijo zveste stranke, pa ne samo v svetu računalništva, zato pomislite na svoje pretekle izkušnje z določeno blagovno znamko. Tu ne mislimo le na tehnične lastnosti, temveč tudi na tehnično podporo in odzivnost in strokovnost računalniškega servisa. Tudi to lahko vpliva na vprašanje kateri prenosni računalnik kupiti.

 

4. Velikost ekrana, ločljivost in tip ekrana

Velikost diagonale zaslona je v največji meri povezana s prenosljivostjo. Večji zaslon pomeni večjo težo in posledično težje prenašanje.

Velikost ekrana

Poznamo več velikosti ekranov, ki se gibljejo med 11''- 17''. Najmanjši in s tem tudi najlažji prenosniki so primerni za vse, ki opravljajo svoje delo pretežno na terenu. Sem sodijo prenosniki, ki niso večji od 13''. Taki prenosniki tehtajo nekje 1 kilogram in so zato izjemno priročni. Prenosnike z diagonalo od 14″ do 15″ se priporoča uporabnikom, ki bodo delali na prenosniku doma, v pisarni, občasno pa ga bodo vzeli s seboj na pot. Če iščete nadomestek za stacionarni računalnik, potem je prava velikost vsaj 15''.

Velikost ekranov, ki so večje od 17″, so primerne samo za gamerje in tiste, ki potrebujejo prenosnik za profesionalno rabo (vsi uporabniki namenskih programov kot so InDesign, AutoCad, Adobe Premiere Pro, Adobe Photoshop, SolidWorld ). Možne pa so tudi variacije zaslonov na touch. Ne pozabite razmisliti ali je to lastnost, ki jo potrebujete. Če izberete prenosnik s touch ekranom, pa računajte na malenkost večjo težo prenosnika.

Ločljivost ekrana

Nekakšen standard predstavlja ločljivost 1920 x 1080 slikovnih pik oziroma ločljivost Full HD kot ji rečemo. Seveda pa obstajajo tudi druge vrste ločljivosti.  

Ločljivost zaslonov na prenosnikih:

- 1366 x 768 ali HD je še vedno najpogosteje uporabljena ločljivost v klasičnih prenosnikih, ki omogoča povprečno uporabo - te ločljivosti v POSLOVNI liniji sploh ne zasledimo.

- 1600 x 900 ali HD+ je ločljivost, ki ponuja normalen ogled filmov in igranje iger, a prenosnikov z to ločljivostjo  ni veliko v obtoku.

- 1920 x 1080 ali Full HD je, kot rečeno, optimalna ločljivost glede na sliko in porabo energije – standardna ločljivost.

- 2304 x 1440, 2560 x 1600, 2880 x 1800 ali Retina je ločljivost, ki jo imajo le prenosniki Apple. Zaradi izjemne gostote slikovnih pik je ostrina slike izjemna.

- 2560 x 1440, 3200 x 1800 ali QHD+ in QHD je ločljivost, ki se lahko primerja z Retino. Primerna je za vse, ki se ukvarjajo s fotografijo, grafiko ali videom – vendar v mobilnih delovnih postajah proizvajalci ostajajo na ločljivosti Full HD, saj predvidevajo, da uporabniki delajo tudi v drugih programih, ne le v grafičnih in je to optimalna ločljivost.

- 3840 X 2160 ali 4K ločljivost pa je primerna za najzahtevnejše uporabnike. Teh prenosnikov ni veliko na trgu, sodijo v najvišji cenovni razred in je normalno delo s temi prenosniki omejeno zaradi tako velike ločljivosti.

Razumeti svoje potrebe po specifičnih programih in vsakodnevnih nalogah, vam pomaga razumeti kateri prenosni računalnik kupiti.

BBT.si- največja izbira obnovljenih prenosnikov

Prenosniki so med računalniki najbolj prodajani že leta in temu trendu ni videti konca.

 

5. Moč procesorja glede na namen uporabe

Pri izbiri tipa procesorja je najbolj pomembno, da imate najprej v mislih za kakšen namen uporabe potrebujete prenosnik. Namen uporabe namreč določa tehnične specifikacije, zato je najhitrejši odgovor na vprašanje kateri prenosni računalnik kupiti  točno odgovor za kakšen namen ga boste uporabljali.

Procesor (možgani prenosnika) je tisti, ki poganja vse potrebne delovne naloge na prenosniku. Večja moč procesorja zagotavlja, da bo prenosnik kos bolj kompleksnim programom, a bo za ta opravila porabil več energije, vas pa bo stal več denarja.

Izbirate lahko med naslednjimi tipi procesorjev:

- Procesorja Intel Caleron in procesor AMD serije E: najdete ju v prenosnikih nižjega cenovnega razreda. Primerna sta za osnovne uporabnike.

- Procesor Intel Atom: ta procesor ima enake lastnosti kot zgornja dva, le da je energetsko bolj varčen.

- Procesor Intel Core m: nekoliko zmogljivejši procesor od prej omenjenih, ki se ne pregreva in zato ob sebi ne potrebuje hladilnega ventilatorja.

- Procesorja Intel Core i3 in AMD serije A: po zmogljivosti sta ta dva procesorja približno enaka. Razlika je le v tem, da je AMD serije A manj pogost.

- Procesor Intel Core i5: nudi najboljše razmerje med ceno in delovanjem. Poleg manjšega brata i3 je to najbolj razširjen procesor v prenosnikih.

- Procesor Intel Core i7: zelo zmogljiv procesor, ki je namenjen zelo zahtevnim izzivom. Uporabniku omogoča hitro odzivnost in večjo produktivnost.

- Procesor Intel Core i9: najnovejši in najzmogljivejši procesor, s katerim bo vaš prenosnik kos popolnoma vsem delovnim nalogam.

- Procesor Intel Xeon: najbolj zmogljivi procesorji med vsemi se vgrajujejo le v mobilne delovne postaje

Torej višja, kot je številka (serije in kategorije), bolj zmogljiv je običajno sam procesor.
Kakšen procesor naj torej ima vaš prenosnik in s tem odgovor na kateri prenosni računalnik kupiti je odgovor- vprašajte se zakaj boste prenosnik uporabljali.

 

6. Spomin (RAM)

RAM ali delovni spomin omogoča hitro odzivnost prenosnika. S prostim očesom lahko vsak opazi, da je prenosnik bolj odziven, hiter, če hkrati uporablja več programov. Več RAM-a kot ima, bolj odziven je prenosnik. Ker nas večina dela z več programi hkrati, vam toplo priporočamo, da ima prenosnik vsaj 8 GB RAMA, optimalno pa 16 GB ali več. Res pa je, da so konstrukcijsko prenosniki omejeni na 2, največ 4 reže za RAM, zato je dobro vedeti, kakšni moduli so vgrajeni v prenosnik v primeru, da boste želeli RAM nadgraditi.

 

7. Grafična kartica

Prenosniki imajo vgrajeno grafično kartico, ki je del matične plošče, zato zamenjava ali nadgradnja grafične kartice v prenosniku ni možna. Če vam na prenosniku odpove grafična kartica, to pomeni, da morate zamenjati celotno matično ploščo, kar pa v veliki večini primerov ni rentabilno.

Če prenosni računalnik uporabljate več ur dnevno izberite ne bleščeč ekran.
Oči se bodo manj solzile in imeli boste manj utrujene oči.

 

8. Velikost diska

Če smo rekli, da procesor predstavlja možgane, pa disk predstavlja  shrambo vašega prenosnika. V prenosnike novejšega tipa so vgrajeni SSD diski, ki so hitri, tihi in le redko odpovejo. So tudi do 10x hitrejši od navadnih diskov in so postali nekakšen standard, ki jih vgrajujejo vsi proizvajalci prenosnikov. Velikost 256 GB vam priporočamo v primeru, da boste prenosnik uporabljali za povprečno delo v smislu brskanja po internetu, e pošta, pisanje besedil, sicer pa izberite velikost vsaj 512 GB. Obstajajo tudi večji diski, tja do 2 TB, a že če poleg Windows programa želite imeti naložen še kak program, nekaj datotek besedila in kak film, se prostor na disku kaj hitro porabi.

 

9. Operacijski sitem

Pri pestri izbiri na trgu pa posebno pozornost namenite ali cena prenosnika vključuje tudi operacijski sistem Windows ali ne. V vsakem primeru ga boste potrebovali, zato se izognite nevšečnosti, da ga morate kupiti posebej.

 

10. Tipkovnica

Če boste za prenosnikom dnevno preživeli več ur, potem si priskrbite prenosnik s kvalitetno tipkovnico, ki je hitro odzivna. Najbolj kvalitetne, obstojne, ki zdržijo največ klikov so tipkovnice v POSLOVNI liniji prenosnikov. Ali potrebujete osvetljeno tipkovnico, ker delate v temnejših prostorih? Ali potrebujete tipkovnico, ki ima ločen numerični del? Temu vprašanju še posebno pozornost namenite vsi tisti, ki ste navajeni na razpored klasične tipkovnice in tisti, ki veliko delate s številkami. Če imate tako delo se nikoli ne boste navadili in boste precej nesrečni, da vaš prenosnik nima ločenega numeričnega dela, verjemite.

 

11. Teža prenosnika

Posebno pozornost pri odločitvi kateri prenosni računalnik kupiti je potrebno nameniti teži prenosnika. Teža je pravzaprav pogojena z velikostjo ekrana, zato večji kot je ekran prenosnika, večja je teža. Proizvajalci se trudijo, da so prenosniki čimbolj tanki in všečni, razlike v teži so po par dkg. Vprašajte se ali boste prenosnik veliko prenašali na različne lokacije ali ne.

 

12. Stanje prenosnika: nov, obnovljen ali rabljen prenosnik

V tujini je že več kot deset let v porastu povpraševanje po obnovljenih prenosnikih, v Sloveniji pa šele v zadnjih petih letih nekako dobivajo na popularnosti. Tudi večje spletne trgovine so jih uvrstile med svoj izbor, celo poseben filter so jim dodelili glede na stanje opreme. Ločimo torej nove prenosnike, odprta embalaža, obnovljeni prenosniki (refurbished) in rabljeni. Prav je, da se pri svojih vprašanjih, ki se navezujejo na kateri prenosni računalnik kupiti dotaknemo tudi tega področja. Kakšna je razlika med rabljenimi in obnovljenimi prenosniki si lahko preberete na tej povezavi,

Vse več zagovornikov, pa izbere opremo pri BBT.si, ki predstavlja največje podjetje v Sloveniji, ki se ukvarja z obnavljanjem in prodajo prenosnikov. Za izbiro teh prenosnikov se odločajo zato, ker dobijo premium kakovost za ugodno ceno.

 

13. Računalniški servis in tehnična podpora

Posebno pozornost pri odločitvi kateri prenosni računalnik kupiti je potrebno nameniti tudi servisu in tehnični podpori. Če kupite prenosnik v spletni trgovini, prodajalec ne zagotavlja lastnega servisa, ker je le prodajalec in morate prenosnik odpeljati ali poslati na pooblaščeni servis. Tako ostajate sami s problemi, ki so se zgodili. Vsi vemo, da gre pri tehniki lahko marsikaj narobe, zato pomislite tudi, kje boste servisirali opremo izven garancije. Pri BBT.si, poskrbijo za hitto odziven servis in tehnično podporo ekskluzivno le za njihove stranke. Zavezali so se, da v roku 48 ur odpravijo 95% napak.

Torej, kateri prenosni računalnik kupiti, da bo nakup optimalen?

Za dober nakup prenosnika si je potrebno razjasniti kar precej vprašanj in zgoraj našteta izhodišča vam lahko pri optimalni odločitvi precej pomagajo. Vzemite si čas za premislek pred nakupom, saj prenosnika vendar ne kupujete vsak dan, uporabljali ga boste pa pogosto in zato naj bo odločitev razumna in tehtna.

Izberite pametno!

SMO NAJVEČJI SLOVENSKI

SMO NAJVEČJI SLOVENSKI

ponudnik POSLOVNIH računalnikov.

22.322+

22.322+

zadovoljnih strank

Lahko nam zaupate

Lahko nam zaupate

Obnovljene računalnike prodajamo že 18 let.

Naročite se na e-novice

© 2018 - 2024 Brown Bear Team d.o.o. Vse pravice pridržane.